Сеп
19
вто
Хата, јин и трансформативна јога со Каролина Јакимовска
Сеп 19 @ 6:15 pm – 7:30 pm

Часовите по хата, јин и трансформативна јога со Каролина Јакимовска во Центар СИНО се одржуваат секој вторник и четврток од 18.15 до 19.30.

Групата се состои од максимум 15 члена. Обврзно пријавување и информации на raduvajse@gmail.com.

Месечна членарина: 1,500.00МКД.

Опис на програмата:

Раздвижете го телото, зашто телото што е во движење може да ги придвижи неподвижните аспекти од Вашиот живот!

Смирете го умот, зашто во смиреноста се кријат одговорите на Вашите прашања!

Вложете во себе радост, здравје и позитивна енергија!

Часовите претставуваат комбинација на хата, јин и трансформативна јога.

Хата јога е комбинација на физички вежби (асани), вежби за дишење (пранајама) и техники за опуштање. Телесната и психичката опуштеност овозможуваат правилно изведување на јога вежбите. Единствено во тие моменти на опуштеност можат да се почувствуваат вистинските ефекти од асаните.

Јин јога претставува медитативен тип на јога кадешто главен акцент е ставен врз истегнување на сврзните ткива – тетивите и лигаментите. Задржувањето во асаните трае од три до пет минути, при што се постигнува длабок внатрешен мир и опуштеност.

Трансформативна јога применува специфични техники и знаења со цел опуштање, прочистување и активирање на енергетските центри на физичкото, емоционалното, менталното и духовното тело.

Во Трансформативна јога се применуваат јога положби (за прочистување на физичкото тело) при што посебно внимание им се посветува на техниките на дишење (за прочистување на емоционалното тело), како и на специфичните звуци и вибрации (за прочистување на менталното тело).

Линк до РадувајСе!: raduvajse.wordpress.com


Аштанга и Винјаса јога и медитација со Кристијан – почетен степен
Сеп 19 @ 8:00 pm – 9:30 pm

На овие часови се работи Аштанга и Винјаса јога (Ashtanga Yoga) и медитација, под водство на д-р Кристијан Илчевскидоктор, хомеопат и инструктор по јога и медитација, сертифициран од повеќе меѓународни школи, од кои последната е школа за инструктори по Аштанга јога во Ришикеш, престолнината на јогата во Индија.

Вежбите вклучуваат работа со телото, душата и умот, бидејќи посветеноста на личниот развој бара работа на сите овие три полиња. Иако најчесто на часовите може да ни се причини дека јога вежбите се за физичкото тело, неретко се чувствуваат и другите придобивки. Обучен ум носи мир и спокој. А само здраво и силно тело може да носи здрав дух.

Часовите јога завршуваат со 20-30 мин. медитација. Во овој дел се работат вежби за концентрација и медитација кои имаат цел да го зауздаат незаситниот ум кој често не ни дозволува да бидеме среќни. Воедно, ова е убаво заокружување на енергетските процеси започнати со асаните.

Оваа група е за почетни јогини и оние кои имаат умерено искуство со јога. За напреден степен, повелете во другата група на Кристијан, секој понеделник и среда од 20:00 до 21:30.  Часовите се отворени за сите оние кои имале претходно искуство со јога, како и за секого кој во животот бил некое време физички активен. 

Старосна граница нема. Доколку имате поинтензивни здравствени проблеми или ограничувања, консултирајте се однапред со Кристијан, за да ги прилагоди вашите вежби кон вашите потреби и способности.

Ви посакуваме Мир, Светлина и Љубов на сите!

Термини: Понеделник и среда од 20:00 до 21:30.

Месечна чланарина: 1.500,00 денари.

Пријавување и информации на тел. 070 367 941.

Посетете ја и галеријата на СИНО за повеќе фотографии !


КристијанПочетнаФБ

Сеп
20
сре
Утрински Таи Чи со Валентина Манева
Сеп 20 @ 9:30 am – 11:00 am

Вежбајте Таи Чи Чуан и Чи Гонг наутро со Валентина Манева, сертифициран инструктор по Таи Чи Чуан и Чи Гонг!

Термин: Секоја среда и петок од 09:30 до 11:00.

Контакт: тел. 070 601 361, емаил: manevtv@t-home.mk.

Програма:

yin-yang Форма Таи Чи Чуан

yin-yang Чи Гонг вежби

yin-yang Масажа на акопресурни точки (дигитопресура)

yin-yang Техники на дишење

Погледнете ја и Галеријата на СИНО за фотографии од часовите по Таи Чи!


“Има нешто неописливо, а цело.

Родено пред Небото и Земјата да бидат,

тивко и празно, неисцрпно а содржи се’,

и може да се смета за Мајка на небото и земјата.

Не му го знам името, но го нарекувам Пат (Тао).“

– Тао Те Кинг, Лао Це

Таи Чи Чуан е древна вештина со корени од стара Кина. Постојат многу легенди кои говорат за нејзиниот постанок, а првите записи за неа потекнуваат од династијата Чинг (1736). Денес, по парковите или на тревниците, ќе забележите групи или поединци на најразлична возраст, како изведуваат еден вид на физички вежби со меки, бавни, кружни движења. Овие луѓе практикуваат Таи Чи Чуан.
 
Таи Чи Чуан е метода за одржување на добро здравје и координација меѓу телото и умот, со што се отстранува уморот и ублажуваат последиците од стресот кој секојдневно го доживуваме, а претставуват главна причина за многу психо-физички заболувања.
 
Движењата се бавни, кружни и флуидни, синхронизирани со дишењето, со што се постигнува контрола на нервниот систем и правилно функционирање на целиот организам.При вежбењето на оваа вештина не е потребна физичка снага или брзина ,па затоа оваа вежба е достапна за сите без оглед на возраста,полот и здравствената состојба.
 
Правилното дишење доведува до зголемена циркулација на крвта и правилна работа на срцето, а со тоа и до нормализирање на крвниот притисок.
 
Посебно е значајно тоа што со одредена програма и редовно вежбање се отстрануваат или ублажуваат многу хронични заболувања: реуматизам, заболувања на мускули, зглобови, коски, белодробни, цревни заболувања опструкции, заболувања на срце и крвни садови, нарушувања на ендокриниот и имунолошкиот систем.
 
Дишењето е смирено, без оптоварување на срцето. Со овие хармонични движења се врши внатрешна масажа на сите органи, подобрување на циркулацијата на телесните течности и се постигнува поголема проодност на нервните патишта.
 
Таи Чи се практикува во целиот свет како едно од најпопуларните форми на физичка култура, а идеално се вклопува во современиот начин на живеење.

morningtaichi

Шотокан каратедо – Мал Змеј, со Сенсеи Горјанин
Сеп 20 @ 6:00 pm – 8:00 pm

Школата за Шотокан Карате-До “ШУГОТЕНШИ” држи редовни тренинзи по шотокан карате за деца и родители (Мали Змејови), како и за возрасни, во духот на бушидо – јапонски израз за етичкиот кодекс на воините-самураи, кој се темели на правда, храброст, почит, милост, искреност, чест и лојалност. Школата ја води Сенсеи Горјанин.

Детската група “Мал Змеј” е наменета за најмладата популација, со посебно изготвена програма сразмерно возраста. “Мал Змеј” ги опфаќа сите елементи на изучување на фокус, кординација и дисциплина, и истата се спроведува низ игра, во совршено контролирани и безбедни услови. Програмата е надгледувана и постојано надоградена од страна на стручни лица од областа на детската психологија. Повеќе овде!

Неделен распоред: секој понеделник, среда и петок од 18:00 до 20:00 во СИНО.

Отворени уписи за нови членови! Посетете ја и Галеријата на Малите Змејови и Шотокан Карате-до.

Повелете на изворно карате во доџото во Центар СИНО – првиот тренинг е бесплатен.


Shugotenshi-201509

Аштанга и Винјаса јога и медитација со Кристијан – напреден степен
Сеп 20 @ 8:00 pm – 9:30 pm

На овие часови се работи Аштанга јога (Ashtanga Yoga) и Винјаса јога и медитација, под водство на д-р Кристијан Илчевскидоктор, хомеопат и инструктор по јога и медитација, сертифициран од повеќе меѓународни школи, од кои последната е школа за инструктори по Аштанга јога во Ришикеш, престолнината на јогата во Индија.

Вежбите вклучуваат работа со телото, душата и умот, бидејќи посветеноста на личниот развој бара работа на сите овие три полиња. Иако најчесто на часовите може да ни се причини дека јога вежбите се за физичкото тело, неретко се чувствуваат и другите придобивки. Обучен ум носи мир и спокој. А само здраво и силно тело може да носи здрав дух.

Часовите јога завршуваат со 20-30 мин. медитација. Во овој дел се работат вежби за концентрација и медитација кои имаат цел да го зауздаат незаситниот ум кој често не ни дозволува да бидеме среќни. Воедно, ова е убаво заокружување на енергетските процеси започнати со асаните.

Оваа група е за напредни јогини. За почетен и среден степен, повелете во втората група на Кристијан, секој вторник и петок од 20:00 до 21:30. Часовите се отворени за сите оние кои имале претходно искуство со јога, како и за секого кој во животот бил некое време физички активен. 

Старосна граница нема. Доколку имате поинтензивни здравствени проблеми или ограничувања, консултирајте се однапред со Кристијан, за да ги прилагоди вашите вежби кон вашите потреби и способности.

Ви посакуваме Мир, Светлина и Љубов на сите!

Термини: Понеделник и среда од 20:00 до 21:30.

Месечна чланарина: 1.500,00 денари.

Пријавување и информации на тел. 070 367 941.

Посетете ја и галеријата на СИНО за повеќе фотографии !


КристијанНапреднаФБ

Последни постови

 • Кон сезоната 2017/2018

  Додека медитациите на Моханџи Македонија продолжуваат во тек на цело лето секој четврток во 20:00 во СИНО, сезоната ја отвора д-р Кристијан Илчевски со аштанга и винјаса јога и медитација, од 16.ти август, понеделник и среда од 20:00 до 21:30. Карате, претпладневна и попладневна хата јога и утрински таи чи

 • Молчелива духовност

  Една од најпопуларните илузии за духовноста е дека таа има цел која може да се достигне. Духовноста едноставно назначува животна ориентација – бирање на патишта кои се водат според доблести, како одговорност, почит, благодарност, делотворност, служба, милосрдие, мудрост, љубов, итн. Иако навистина човек може да доживее еден или серија на просветлувачки

 • Летни одмори

  Со крајот на јуни, скоро сите редовни програми одат на одмор. Во јули и август, продолжуваат единствено Моханџи Македонија со своите медитации секој четврток од 20:00, и Ана Пејчинова со индивидуални сесии од системски коучинг и семејни мапи. Од септември, истите инструктори во истите термини ќе продолжат со истите програми

 • Известување за 27/02-12/04

  Почитувани, во периодот 27/02-12/04, телефонот на Центарот нема да биде во употреба и нема да се објавуваат нови содржини на нашата веб страница и Фејсбук. Програмите во Центарот продолжуваат како и секогаш. Директно контактирајте ги инструкторите на телефонските броеви и емаил адреси дадени во нивните настани, на овој линк.

 • Таи Чи Чуан и Чи Гонг два пати неделно

  Групата за Таи Чи Чуан и Чи Гонг на Валентина Манева од сега ќе се среќава дава пати неделно: секоја среда и петок од 09:30 до 11:30. Повеќе информации за настанот овде, за Таи Чи овде и за инструкторката овде 🙂

 • Работилници и семинари за организации и фирми

  Ни тргна со овие! Затоа имаме ново мени и описи на понудените програми, погодни за staff retreats или за (не)работни викенди. На англиски, повелете: Корпоративни работилници:   Stress Management | Справување со стрес (со Валентина Трпкоска и Ана Пејчинова; успешно изведена за УНХЦР-Скопје во 2017) 2. Communication & Conflict Management | Комуникација и справување со конфликти (со Валентина Трпкоска; изведба

 • Личен раст и развој почнува во недела 12.02!

  Драго ни е да потврдиме дека групата за личен раст и развој на психологот Валентина Трпкоска започнува со работа во недела, 12.02 – пријавени се доволен број на учесници. Пријавете се и вие на 075 266 170 или на емаил адресата valetrpkoska@gmail.com – рокот за регистрирање е до петок, 10.02!